Helft
17 juni 2013
Volgende maand word ik vijfenveertig. Ik vind dat een getal dat altijd de helft van iets is. Zoals negenenveertig bij mij altijd de associatie oproept van 7 x 7. Mijn zeer-niet-wiskundig brein heeft zo zijn eigen foefjes. En kent eigen waarden toe, blijkbaar. Vijfenveertig is de helft, niet iets wat op zichzelf staat.

Niet dat ik van plan ben negentig te worden, overigens. Dat lijkt me niets. De moeder van een kennis van me is vierennegentig. Wanneer wij weleens bewonderend zeggen: "Wow, vierennegentig!' en liefst haar geheimen tot dat lange, mooie leven willen weten, slaat de dochter haar ogen ten hemel en zegt voorzichtig: 'Nou. Ik weet niet of het wel iets is wat je zou moeten willen.'
Er schuilt een wereld van zorg en pijn achter die verzuchting.

Negentigjarigen die marathons lopen bestaan ongetwijfeld. Er is ook een bejaarde man die fitnesswedstrijden wint, hij staat ergens op YouTube. Zeer troostende voorbeelden zijn dat. Maar ik houd niet van hardlopen en mijn spieren zijn van borduurgaren.
Ik denk dat ik een schalkse tachtigjarige ga worden, die met rode lippenstift op haar dunne lippen door het bejaardentehuis stiefelt, als dat dan nog bestaat, en de knappe kromme mannetjes bij het biljart aanmoedigt. Men moet weten waar zijn (haar) talenten liggen. Dan wil ik ook best negentig worden. Sterker nog, ik kijk er ineens naar uit. Top dat ik bijna op de helft ben.
Grappig. 45 is inderdaad een half :) Meer nog dan 50 zelfs.
Ik stiefel met je mee in het bejaardenhuis ;-)
Spieren van borduurgaren.
Mens, jij zou schrijver moeten worden! :-)
Ik denk dat ik ga biljarten tegen die tijd.
Dag Emma,

In de wiskunde wordt het woord "eigenwaarde" zonder spatie tussen de twee woordcomponenten geschreven.
zie bv. https://nl.wikipedia.org/wiki/Eigenwaarde_(wiskunde) of iets competenter: https://en.wikipedia.org/wiki/Eigenvalues_and_eigenvectors .

Vr. gr., Eric